Itt a szünidő!

Baba, Család, Szórakozás

Hamarosan elérkezik az utolsó tanítási nap, majd az évzáró és kezdődik a nyári vakáció. Sok szülőnek gondot okoz ilyenkor a gyerekek elhelyezése. Vannak táborok különböző árkategóriában és színvonalon. Végig kell gondolni a heteket, mikor tud a szülő szabadságot kivenni, megtervezni a programot.
Ha egészen kicsi korától befektetünk időt és energiát akkor az a későbbiekben meg fog térülni. Az együtt eltöltött idő, az együtt tevékenykedés erősíti a kötődést, minden életkorban. Amennyiben ez kialakul, akkor várhatóan kicsit könnyebb lesz átvészelni a kamaszkort, majd utána egy sokkal jobb szülő – gyermek kapcsolat alakul ki.
Nagyon fontos, hogy legalább ilyenkor töltsünk sok időt a gyerekkel, ez ne korlátozódjon arra, hogy elmegyünk egy előre eltervezett, befizetett nyaralásra és ezzel részünkről le van tudva a szünidő. A gyermek elfárad a tanév alatt, szüksége van pihenésre, kikapcsolódásra. Akinek  nincs lehetősége részt venni szervezett pihenésben,a gyerekkel eltöltött kellemes, vidám együttlét is kárpótolhatja a drága nyaralást. Lánya, Konyha, Anya, Család, FőzésNem kell itt anyagilag megterhelő dolgokra gondolni. Lehet program az ebéd elkészítése együtt, rendrakás egy területen, társasjátékozás, együtt színezés, áthívni a barátait, kreatívkodni stb.. Mindez persze nagyban függ a gyerek korától is. Azért a környezetváltozás jó hatással van mindenkire. Esetleg egy vidéken élő rokonnal, baráttal, ahol gyerek van,lehetne csereüdültetést szervezni a gyerekeknek.
Persze az egész nyárra általában nem lehet szabadságot kivenni. Jó dolog, ha gyermekünket be tudjuk fizetni az érdeklődésének megfelelő táborba. Ennek is megvannak a maga előnyei. Találkozik hasonló érdeklődésű gyerekekkel, barátságok szövődhetnek, azzal foglalkozhat, ami érdekli, viszont korán fel kell kelni. Szerintem nagyon fontos, hogy a gyerek töltődjön fel, kapcsolódjon ki. Legyen olyan időszak is amikor kedvére lustálkodhat, nem kell sehova rohanni. Sőt az együtt lustálkodásnak is van helye ilyenkor.
Ami a legfontosabb, hogy ne üljön a gyerek egész nap a tv vagy a számítógép előtt! Én nem azt mondom, hogy nem játszhat napi fél órát a gépen, vagy nem nézhet meg egy neki való filmet, vagy egy természetfilmet. De azzal nagy kárt tehetünk, ha órákon keresztül ül és bámulja a képernyőt. Lefekvés előtt nagyon rossz hatással van a kibocsátott kék fény, mert nehezíti az elalvást. Mi is tegyük félre legalább egy kicsit a mobilunkat. Úgy nem lehet a gyerekre figyelni. Tőlünk tanul, ne csodálkozzunk, ha pár év múlva ő sem fog a szemünkbe nézni, és nyomogatja majd a telefonját, mikor beszélünk egymással.
Élvezze a szülő is az együtt töltött időt, hiszen olyan gyorsan felnőnek.

 

Kategória: Témák | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük